Close

TÁVSZEM – távoli segítség látássérülteknek

vgyosz

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) megkezdte a látássérült embereket segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítását. Az EFOP-1.1.5-17-2017-00001 számú Távszem projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 470 millió forint EU-s támogatással.

A projekt célja, hogy a vak és gyengénlátó emberek akadálymentesen használható mobileszközök segítségével az ország minden pontján azonos eséllyel jussanak magas színvonalú internet alapú segítő szolgáltatáshoz. A távszolgáltatás okoseszközökről egyaránt folyamatosan elérhető lesz az év minden napján. A kétéves projekt utolsó 6-7 hónapjában zajló nyilvános tesztidőszak során a felhasználók megoszthatják tapasztalataikat és fejlesztési ötleteiket a projekt megvalósítóival. Országszerte 800 látássérült személy kap a Távszem használatára alkalmas készüléket. A projekt során a szövetség mintegy 50 új munkahelyet is teremt, elsősorban megváltozott munkaképességű személyek részére.

A Braille-írás világnapján, 2018. január 4-én megtartott nyitórendezvényen Czibere Károly, az EMMI államtitkára, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke és a projektmenedzsment tagjai annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy új korszak nyílhat a Távszem projekt által, amelyben a látássérült emberek személyiségi, adatvédelmi jogaik tiszteletben tartása mellett, kulturált módon és XXI. századi körülmények között juthatnak internet alapú személyi segítséghez.

(Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top