Close

2014 a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve lesz

Negyvenhat ország részvételével az azerbajdzsáni Bakuban tartja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 28. Európai Regionális Konferenciáját 2012. április 18-20. között. A rendezvényen 19 ország miniszteri, miniszterhelyettesi szinten képviselteti magát.

A magyar kormány nevében Fazekas Sándor a konferencia keretében szervezett miniszteri kerekasztal ülésen hangsúlyozta, hogy a globális élelmezés-biztonság megteremtésében központi szerepe van a családi gazdaságok támogatásának és a helyi termelés, feldolgozás és értékesítés elősegítésének. Kiemelte a természeti erőforrásokkal – így a termőfölddel – való fenntartható gazdálkodás fontosságát, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható megfelelő mennyiségben az egészséges élelmiszerek termelése. Mindezek szellemében a magyar kormány üdvözöli az ENSZ döntését, mely szerint 2014 a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve lesz.
A vidékfejlesztési miniszter Bakuban tárgyalt Georgia agrárminiszterével, Zaza Goroziaval, Helir-Valdor Seeder észt mezőgazdasági miniszterrel és Ismat Abasov azeri mezőgazdasági miniszterrel.  
Fazekas Sándor külön megbeszélést folytatott José Graziano da Silva FAO főigazgatóval. Áttekintették Magyarország és a FAO együttműködésének közelmúltbeli eredményeit és aktuális kérdéseit. A FAO főigazgatója örömmel fogadta a hírt a magyar FAO ösztöndíjprogram meghosszabbításáról.
Fazekas Sándor részt vett a bakui Magyar Nagykövetség, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett ünnepségén is. A miniszter a megnyitó beszédében méltatta a magyar-azeri kulturális kapcsolatok fejlesztésében kiemelkedő eredményeket elért és a magyar köztársasági elnöki kitüntetésben részesített azeri kulturális személyiségek tevékenységét. A rendezvény résztvevői prémium kategóriás magyar élelmiszereket és tokaji borokat kóstolhattak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top